Kontakt Vad vi har gjort April78 Startsida

 

Mer om "Förbannade GAIS"

Pressmeddelande 2006-07-18

Förbannade GAIS

Den 4 augusti får fotbollslitteraturen ett unikt tillskott. Boken "Förbannade GAIS" släpps av förlaget April78 och blir den första kritiskt granskande svenska boken om ett fotbollslag skriven och utgiven av supportrar, oberoende av klubben och etablerad media.

Bakom "Förbannade GAIS" döljer sig tre personer. Förläggaren Benny Andersson samt författarna Robert Lindberg och Patrik Persson. Efter GAIS kvalseger mot Landskrona hösten 2005 sammanstrålade Lindberg och Persson av en slump och upptäckte att de på varsitt håll jobbade med reportage som hade GAIS moderna historia av underprestation som utgångspunkt.

– Med återkomsten till allsvenskan och en ny ordning i klubben kände vi att det var dags för GAIS att lämna loserstämpeln bakom sig, säger Lindberg. Men för att göra det måste klubben sluta fred med sin historia och inse att det inte är en förbannelse som tvingat oss till förnedring i Floda, Myresjö och andra lingondivisionshålor. Det har helt enkelt handlat om en förbannat klumpig misskötsel av föreningen.

– Samtidigt är all turbulens och alla tragikomiska ögonblick en grymt bra historia att berätta, fyller Persson i. Målen är det som sätter sig i ögonblicket, men det är missarna som är intressanta i efterhand.

Andersson spelar i samma fotbollslag som Persson och har tidigare gett ut vinylsinglar på sin etikett April78. När han hörde talas om projektet tvekade han aldrig att lägga förläggare till titlarna på visitkortet.

– Robban och Patrik är de som skrivit mest och bäst om GAIS de senaste åren så jag visste att det skulle bli ett bra resultat, säger Andersson. Det har alltid funnits en stark do it yourself-kultur bland GAIS supportrar, men nu var det länge sedan det hände något. Jag tror att vår bok kan inspirera andra att göra bra grejer.

Under vintern intervjuade Lindberg och Persson människor som varit inblandade i GAIS öden de senaste 30 åren. Det handlar om tilltänkta storvärvningar som vänt i dörren, spelare som gett allt för klubben, tränare, styrelseledamöter och supportrar. Tillsammans blir deras berättelser en historia om misskötsel, stolpe ut och ibland till och med några ögonblick av framgång och lycka mellan de ständiga kriserna. Torbjörn Nilsson berättar varför han valde bort GAIS vid två tillfällen. Lallo Fernandez minns den skånska speakern när GAIS missade uppflyttningen på Malmö stadion 1980 och ger en inblick i Bosse Falks taktiska tänkande inför kvalmatchen mot Djurgården 1985. Ulf Köhl berättar om 85 minuters uppvärmning på en löparbana i Moskva. Bosse Falk förklarar varför GAIS inte kunde förvalta tredjeplatsen i allsvenskan 1989 och hur föreningen istället åkte ur högsta serien tre år senare. Glenn Hysén ger sin version av tiden i GAIS, klubbens styrelseledamöter säger något helt annat. Kassören Ulf Gulldén avslöjar hur det gick till när styrelsen föll ihop1996 med degradering till division två som resultat. Stefan Gustafsson och Kent Kierdorf berättar om varför det bar hela vägen ner till tvåan ännu en gång efter den korta allsvenska sejouren 2000. Slutligen får spelare och styrelseledamöter i dagens GAIS peka ut vägen framåt och taktiken som äntligen ska föra GAIS tillbaka till en ledande position i svensk fotboll.

"Förbannade GAIS" lanseras med öppet hus och releasfest på Röda Sten fredagen den 4 augusti och återfinns i handeln från och med måndagen den 7 augusti.

För information och intervjuer kontakta:
Robert Lindberg (författare) 0709-24 49 65
Patrik Persson (författare) 0733-76 42 69
Benny Andersson (förläggare) 0736-25 41 34 | info@april78.se 

Kortfakta
Titel: Förbannade GAIS
Författare: Robert Lindberg & Patrik Persson

Omslag och typografi: Michael Winnerholt
Binding: Pocket
Antal sidor: 238
Förlag: April78 | www.april78.se

Utgivningsdatum: 2006-08-04
ISBN: 91-631-8393-5

"Förbannade GAIS" kostar 100 kronor, inklusive porto och moms. Vi skickar boken direkt hem till dig tillsammans med en faktura.

Fälten markerade med * är obligatoriska.

Namn: *
Adress: *
Postadress: *
Telefonnummer: *
Personnummer: *
Antal exemplar: *
E-post: *
Meddelande: