Kontakt Vad vi har gjort April78 Startsida

 

Tillbaks till "Förbannade GAIS"

Patrik Persson är född 1977 och arbetar som frilansjournalist. Förutom skrivande för GAIS supportertidning Makrillen och fanzinet Gårdakvarnen har Persson publicerats i fotbollsmagasinet Offside och Metros sportbilaga Stadion. Förbannade GAIS är debuten i bokform. Persson återfinns i gaisklacken på Gamla Ullevis östra ståplats och kan räkna sina gaisrötter tre generationer bakåt till farfar Gunnar Persson, som spelade med GAIS juniorlag på trettiotalet.

Första matchen såg han två år gammal när GAIS räddade kontraktet i södertvåan genom att besegra Norrby med 1-0 på Ryavallen i Borås. I bortamötet mot Grimsås 1984 insåg Persson att det var något som var väldigt, väldigt fel med favoritlaget. Uppvuxen med historier om GAIS svunna storhet och van vid hemmaarenan Nya Ullevi kunde han inte förstå hur en klubb som GAIS kunde förlora mot ett gäng skogsbönder med en idrottsplats utan riktig läktare.

Perssons höjdpunkter som gaisare är den avgörande matchen mot Kalmar AIK 1987, där GAIS vinner med 3-1 och säkrar avancemanget till allsvenskan och de två kvalmatcherna mot Landskrona 2005, men Persson har aldrig sett GAIS spela så bra fotboll som under våren 2006.

Robert Lindberg är född 1968 och arbetar som lärare. Lindberg har skrivit för ett otal gaispublikationer såsom Makrillen, Gårdakvarnen och i GAIS matchprogram. Även Lindberg har publicerats i fotbollsmagasinet Offside. Förbannade GAIS är debuten i bokform.

Den sjutton år äldre brodern Conny introducerade Robert till lidandets konst redan i mitten av sjuttiotalet men det dröjde ända till 1984 tills lillebror såg sin första match. IFK Malmö betvingades på Nya Ullevi med 1-0. Därefter har Lindberg haft ett tjugotvåårigt förhållande med en ständigt otrogen partner. Det har kvittat vad han har gjort, hur många matcher han har sett eller hur mycket tid och pengar som investerats. Det har inte räckt. Laget han älskar har haft en svekfull själ.

Lindberg är med och grundar supporterföreningen Gårdakvarnen 1996, en ökensäsong utan dess like. Men tre år senare får han ändå uppleva en allsvensk uppflyttning, vilket också blir andra gången som Robert gråter av lycka för GAIS skull. Första gången var den där oktoberkvällen 1987, när GAIS gick upp till allsvenskan efter tolv års golgatavandring. Men nu får det var slut med att gråta vid allsvenska uppflyttningar. Nästa gång det ska gråtas av lycka för GAIS skull ska det vara för ett SM-guld.

"Förbannade GAIS" kostar 100 kronor, inklusive porto och moms. Vi skickar boken direkt hem till dig tillsammans med en faktura.

Fälten markerade med * är obligatoriska.

Namn: *
Adress: *
Postadress: *
Telefonnummer: *
Personnummer: *
Antal exemplar: *
E-post: *
Meddelande: